Wat te doen tegen stress? Dit is zonder twijfel één van de meest gestelde vragen over dit onderwerp. Het is een vraag die ik persoonlijk vaak te horen krijg, maar het is ook één van de meest gestelde vragen in zoekmachines. Dat geeft wel aan hoe zeer het onderwerp stress een rol speelt in onze levens. Heel veel mensen kampen met te veel stress en dat is zorgelijk. Zeker niet alle vormen van stress zijn ongezond. Wanneer je echter structureel rondloopt met stress, is dit wél een teken dat er iets moet veranderen. Maar wat te doen tegen stress? Ik geef je graag enkele tips die kunnen helpen om stress tegen te gaan en/of te verlagen. Merk je dat deze niet voor verbetering zorgen? Dan sta ik als stress en burn-out coach voor je klaar.

Wat te doen tegen stress? Bewustwording is de eerste stap

Je kunt je wel afvragen wat de doen tegen stress, maar voor sommige mensen is dit niet direct de juiste vraag om te stellen. Waarom? Omdat te veel mensen helemaal niet doorhebben dat zij met te veel stress kampen. Of dit wellicht wel doorhebben, maar weigeren dit te erkennen.

Bewustwording is de eerste stap. Je kunt een probleem pas oplossen wanneer je het probleem erkent. Toegeven dat je echt last hebt van stress, is soms niet eenvoudig. Last hebben van stress, wordt vaak gezien als een teken van zwakte. Mocht jij dit ook zo zien: laat deze gedachte dan los. Niet alleen brengt die gedachte je helemaal niets; deze overtuiging is ook nog eens totaal niet waar. Iédereen kan last krijgen van te veel stress. Dit heeft niets met zwakte ta maken. We hebben allemaal een stressplafond: een maximale hoeveelheid die wij aankunnen zonder dat dit ons geluk en functioneren negatief beïnvloedt. Wanneer deze grens overschreden wordt, ga je de gevolgen van te veel stress ervaren. Dat is geen zwakte: het is een boodschap van je geest en lichaam dat het gewoon te veel is.

Hoe weet je dat je te veel stress hebt?

Te veel stress herkennen is voor de ene persoon eenvoudiger dan voor de andere. Als het over het algemeen eenvoudig was, zouden natuurlijk lang niet zoveel mensen rond blijven lopen met stress gerelateerde klachten. Het antwoord op de vraag “wat te doen tegen stress?” zul je niet vinden wanneer je niet doorhebt dat je te veel stress ervaart.

Te veel stress hebben, manifesteert zich bij iedereen anders. Sommigen krijgen last van mentale klachten, terwijl het zich bij anderen vooral fysiek uit. Als vrouwencoach weet ik uit ervaring dat vrouwen over het algemeen sneller stress erkennen dan mannen. Of misschien beter gezegd: zij komen er misschien eerder en makkelijker voor uit, omdat zij vaak eenvoudiger over hun gevoelens praten.

Maar dan nog: te veel stress kan zich ook uiten in ogenschijnlijk onschuldige zaken. Soms is het overduidelijk dat je kampt met te veel stress. Bijvoorbeeld wanneer je de stress echt in je lichaam ervaart, of wanneer je altijd een gejaagd gevoel hebt of het gevoel hebt dat je het echt niet meer trekt. Ook in fysiek opzicht kan stress zich duidelijk manifesteren: denk aan hoofdpijn of je schouders en nek die altijd vastzitten. Vaak ben je dan in staat om zelf de link met ongezonde spanning te leggen.

Maar stress kan zich ook openbaren in minder duidelijke klachten. Vaak ontstaan die in de loop der tijd en ga je deze min of meer normaal vinden. Maar het is niét normaal om vaak ziek te zijn, om je altijd moe te voelen of op te zien tegen sociale activiteiten. Wees eerlijk naar jezelf toe en wees je bewust van de signalen.

Ik weet dat ik stress heb: maar wat kan ik er tegen doen?

Stress kun je eigenlijk op twee manieren bestrijden. Idealiter pak je stress bij de bron aan. Dat betekent dat je datgene wat jou stress bezorgt oplost of wegneemt. Daarmee zal de stress zelf namelijk ook verdwijnen. Alleen is dit lang niet altijd mogelijk. Althans niet direct. Denk aan een situatie waarin stress wordt veroorzaakt door je werk, of je relatie. Het is natuurlijk niet zo dat je daar van de ene op de andere dag even verandering in aanbrengt. Het is echter wel belangrijk dát je dat doet. Want te lang rondlopen met te veel stress is ongezond en kan gevaarlijk zijn.

Dus: wat te doen tegen stress wanneer je dit (nog) niet bij de bron aan kunt pakken? In hoeverre je last ervaart van stress, is ook afhankelijk van hoe je omgaat met stress. Je lichaam en geest moeten stress kunnen verwerken. Doe jij genoeg om jezelf in staat te stellen om stress te verwerken? Er is geen wondermiddel tegen stress, maar de onderstaande tips kunnen helpen om de gevolgen van stress te verminderen:

  • Beweeg voldoende. Sporten is gezond en helpt je lichaam stress te verwerken
  • Pak voldoende slaap. Hiermee ben je beter bestand tegen stress
  • Gezonde voeding is belangrijk voor je algehele gezondheid
  • Maak tijd vrij voor ontspanning en dingen die je plezier en voldoening geven
  • Leer nee te zeggen tegen dingen die je stress versterken
  • Praat met mensen die je vertrouwt
  • Doe ontspanningsoefeningen

Wat te doen tegen stress wanneer tips niet werken?

Lukt het jou niet om met behulp van bovenstaande tips of andere methoden je stress te verlagen? Kom dan in actie. Neem contact met mij op: ik kan je helpen. Samen brengen wij de oorzaak van je stress in kaart en gaan we aan de slag om de stappen te nemen die nodig zijn om van je stress af te komen.