Jongerencoach

Jongerencoach

"Veel jongeren vallen tussen wal en schip. Ik ben er voor hen" -

Astrid Mohamedhoesein - Jongerencoach

Astrid Mohamedhoesein

De jongerencoach die luistert

Jongeren kunnen net als volwassenen met tal van problemen in hun leven te maken krijgen. De belevingswereld van jongeren is totaal anders. Als jongerencoach kan ik hulp bieden bij problemen van kinderen in hun tienerjaren tot jongvolwassenen.

Omdat jongeren vaak anders denken dan volwassenen en omdat hun belevingswereld er anders uitziet, vinden veel van hen het moeilijk om hulp in te schakelen. In hun eigen omgeving houden zij problemen vaak verborgen. Bijvoorbeeld uit schaamte. Naar een volwassene stappen, is voor hen ook vaak een stap te ver. Waar zij behoefte aan hebben is iemand die naar hen luistert. Iemand die hen begrijpt zonder te oordelen. 

Mijn doel is niet alleen om door middel van mijn kennis en ervaring passende hulp te bieden aan tieners en jongeren. Ik zorg in eerste instantie voor een veilige plek. Ik creëer een omgeving waarin zij zich veilig, comfortabel en begrepen voelen. Zodat zij open en eerlijk durven te praten over hun problemen. Het creëren van een vertrouwensband is cruciaal. Van daaruit werk ik aan het oplossen van problemen. Iedere jongere is anders. Daarom hanteer ik altijd maatwerk, met als fundament mijn opleiding tot jongerencoach en jarenlange ervaring.

Wanneer schakel je een jongerencoach in?

Veel jongeren vallen tussen wal en schip. Zij kampen met problemen waar zij zich geen raad mee weten. Tegelijkertijd zijn de problemen niet van dien aard dat ze vragen om de hulp van een psycholoog. Een andere mogelijkheid is dat er verzet is tegen een psycholoog. Omdat dit voelt als een stap te ver. “Ik ben toch niet gek?” of “Er is toch niets mis met mij?” Dit zijn opmerkingen die ik als jongerencoach met grote regelmaat hoor. Hulp zoeken is niet eenvoudig. Voor jongeren voelt dit vaak als een zwakte of falen. Ik ben er om die gedachte door te prikken. Er zijn namelijk ontzettend veel problemen en uitdagingen waarmee jongeren, tieners en jongvolwassenen kunnen worstelen. Dit zijn voor hen legitieme problemen waar zij zelf niet uit komen, maar waarbij een coach kan helpen. Denk aan de volgende problemen waarvoor je mijn hulp kunt inschakelen:

 • Gepest worden
 • Onzekerheid over het uiterlijk
 • Faalangst
 • Een laag zelfbeeld
 • Worstelingen met seksuele geaardheid
 • Problemen thuis of met ouders
 • Eenzaamheid
 • Foute vrienden, een verkeerd milieu of aanraking met politie/justitie
 • Depressieve gevoelens
 • Onzekerheid over de toekomst
 • Sociale angsten
 • Prestatiedruk
 • Druk door social media
 • Cyberbullying

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waarin je een jongerencoach inschakelt. Wanneer tieners, jongeren of jongvolwassenen het gevoel hebben dat zij er zelf niet uitkomen, of wanneer hun omgeving constateert dat er wellicht sprake is van een probleem, kan een gespecialiseerde coach helpen. 

 

Lees verder over mij

Gratis kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek van 30 minuten is geheel gratis!

Waarom ik mij ben gaan specialiseren als jongerencoach

Met mijn coaching praktijk ICOACH4U ben ik gespecialiseerd in het coachen van twee specifieke doelgroepen: vrouwen en jongeren (inclusief jongvolwassenen). Deze specialisaties heb ik bewust gekozen. Ik ben namelijk van mening dat je de beste hulp en ondersteuning kunt bieden wanneer je ergens écht binding mee voelt. Als moeder maak ik de uitdagingen van kinderen van dichtbij mee. Jongerencoach zijn voelt dan ook als een roeping.

Natuurlijk heb je voor elke vorm van coaching kennis en ervaring nodig. Ik ben dan ook gediplomeerd jongerencoach en beschik over alle vaardigheden die nodig zijn om coaching in het algemeen goed toe te kunnen passen. Ik heb ervoor gekozen om mij voornamelijk bezig te houden met jongeren omdat dit een doelgroep is die lang niet altijd en overal goed begrepen wordt. Juist omdat jongeren een zeer specifieke belevingswereld hebben en zij met problemen en uitdagingen te kampen krijgen waar veel volwassenen geen weet van hebben, verdienen zij aandacht. Bovendien richt ik mij als coach voor jongeren niet alleen op de jongeren zelf. In veel situaties is er ook aandacht nodig voor de ouders. Hetzij omdat ouders en kinderen elkaar niet begrijpen, hetzij omdat ouders zich machteloos voelen of er sprake is van conflicten binnen het gezin. Een jongerencoach is in veel opzichten dus ook een gezinscoach. Ik kijk altijd naar het totaalplaatje.

Zoals ik net al schreef, ben ik van mening dat er voor jongeren vaak geen goede oplossingen zijn. Of zij worden aan hun lot overgelaten, óf de hulp die er is, is te “zwaar”. Met mijn coaching voor jongeren wil ik voorkomen dat zij tussen wal en schip raken. Want dan worden de problemen alleen maar erger.

 

Jongerencoach voor tieners tot jongvolwassenen

Als jongerencoach ben ik beschikbaar voor coaching van tieners, jongeren en jongvolwassenen. Want ook al mogen jongeren vanaf hun 18de dan wel officieel volwassen zijn; het leven biedt hen vaak nog behoorlijke uitdagingen. Bij de coaching van jongeren gaat het vaak om sociale vraagstukken, maar ook over onzekerheid over de toekomst, zoals niet weten wat zij willen of depressieve gevoelens over studie en werk. 

Jongerencoach zijn trekt mij enorm vanwege het feit dat je werkt met mensen die met één been in hun jeugd en één been in hun volwassen leven staan. Het geeft mij enorm veel voldoening om jongeren en jongvolwassenen te kunnen helpen om hun problemen te overwinnen, zodat zij gelukkig en zelfverzekerd in het leven kunnen staan.

Mijn werkwijze

Mijn werkwijze kenmerkt zich door flexibiliteit. Ik streef er altijd naar om te werken op een manier die helemaal bij de persoon past. Dankzij mijn kennis, ervaring en brede opleiding ben ik altijd in staat om te zorgen voor een aanpak die prettig voelt en die resultaat biedt. Of het nu gaat om gewoon een goed gesprek, concrete handvatten, het doorbreken van grenzen of spiritualiteit: samen kiezen wij altijd de juiste methode. Ik coach intuïtief. Kennis is cruciaal, maar gevoel is net zo belangrijk.

Dat begint uiteraard met een goede kennismaking. Wanneer ik word ingeschakeld als jongerencoach, vind ik het belangrijk om een band op te bouwen. Een band gebaseerd op respect, vertrouwen en begrip. Het is ook zeker niet zo dat we direct het diepe in duiken. De aanpak is geheel afhankelijk van de persoon, situatie en problemen. Hierdoor merk je ook dat sommige jongeren behoefte hebben aan een paar sessies en anderen aan een langer traject. 

Maak een afspraak met mij