Vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond kunnen te maken krijgen met een vrij uniek probleem. We hebben allemaal waarschijnlijk wel eens ervaren hoe het is om ergens niet bij te horen. Op school vroeger, met alle groepjes, op je werk of bij een sportvereniging. Vaak komt het gevoel dat je er niet bijhoort voort uit het feit dat je andere interesses hebt. Dat is vervelend, maar er zijn gelukkig genoeg plekken waar je wel terecht kunt. Als multiculturele vrouwencoach weet ik dat heel veel niet-Nederlandse vrouwen hier niét aan kunnen ontsnappen. Want wat nu als je in alle vezels van je lijf voelt: ik hoor niet bij mijn cultuur?  Van je cultuur kun je niet zomaar afstand nemen. Maar blijven leven volgens de regels en gewoonten van je cultuur is ook niet langer een optie meer. Ik weet hoe het is. Ik help je jouw autonomie en authenticiteit te vinden.

Ik hoor niet bij mijn cultuur. Wat betekent dit?

Je cultuur is altijd van grote invloed geweest op wie je bent. Dat is logisch: je bent opgegroeid met de normen en waarden van een bepaalde cultuur. Maar nu je volwassen bent en op eigen benen staat, ontdek je dat je cultuur helemaal niet bij je past. Of beter gezegd: jij past niet in de cultuur waarin je bent opgegroeid. Dat kan in het dagelijks leven voor grote problemen zorgen.

Je bent waarschijnlijk opgegroeid met enkele sterke overtuigingen. Overtuigingen die vaak niet passen bij het land en de cultuur waar je in woont. Voor jou is dit een probleem, maar dit wordt vaak niet begrepen. Vooral niet door je ouders. Ik weet precies hoe het is. Ook ik realiseerde mij ineens: ik hoor niet bij mijn cultuur. Je kunt het je ouders niet kwalijk nemen. Zij zijn van een andere generatie. Een generatie die niet hier is opgegroeid en voor wie de culturele waarden waarmee zij zijn opgegroeid vanzelfsprekend zijn.

Jij leeft anders. Bent anders. Net als ik voel jij je waarschijnlijk meer Nederlander dan buitenlander. Je bent wie je bent en doet wat je doet. Dat is hoe jij jouw leven wilt leven, maar dat conflicteert vaak met wat anderen van jou verwachten.

Belangrijke beslissingen te nemen

Je wilt van dat gevoel dat je niet bij je cultuur hoort af. Dan heb je belangrijke beslissingen te nemen. Eenvoudig gezegd kan het twee kanten op: of je omarmt je cultuur alsnog, of je maakt de definitieve beslissing om uit je gevangenis te breken. Want zo kan het oprecht voelen: alsof je cultuur je gevangen houdt en je ervan weerhoudt om te zijn wie je bent.

Dat betekent dat je op een tweesprong staat. Welke keuze je ook maakt, het wordt geen makkelijke. Hij heeft consequenties. Je zult bepaalde dingen moeten accepteren. Kies je ervoor om toch je cultuur te omarmen, dan betekent dit dat je waarschijnlijk bepaalde vrijheden en dingen die voor Nederlanders vanzelfsprekend zijn moet opgeven. Kies je ervoor om te breken met je cultuur, dan kun je echt leven naar wie je bent, maar heeft dat waarschijnlijk wel consequenties voor je omgeving. Je zult misschien mensen in je omgeving kwetsen, of stuiten op onbegrip.

Wat is het je waard? Wat is de juiste keuze? Ik help je om hier inzicht in te krijgen. Ik luister naar je en verplaats je in jouw situatie. Dat doe ik als professioneel coach, maar ook als ervaringsdeskundige. Ik heb de weg die jij gaat bewandelen zelf ook bewandeld. Dat betekent dat ik weet waar je tegenaan gaat lopen. Hoe moeilijk het is om bepaalde keuzes te maken. Welke keuze je maakt, is aan jou. Ik kan je helpen om een helder beeld te vormen van de voordelen en de nadelen, de vrijheden en de consequenties. Bovendien kun je met mij in een veilige omgeving openhartig praten.

Loop je vast? Neem contact met mij op. Samen stippelen wij jouw toekomst uit.