Vrouw is ongelukkig in toxische relatie

Hoe ontsnap ik uit een toxische relatie?

Wat is een toxische relatie? Iedereen heeft hier misschien deels wel een eigen definitie van. Maar hoe je het ook precies definieert: een toxische relatie is slecht voor je. Het betekent dat je ongelukkig bent, niet jezelf kunt zijn en jezelf uiteindelijk misschien verliest (of zelfs jezelf en je omgeving). Een toxische relatie is niet goed voor je. Je wilt hier uit. Maar hoe? Hoe ontsnap ik uit een toxische relatie?

Hoe ontsnap ik uit een toxische relatie? Dat is niet altijd eenvoudig

In theorie zijn veel dingen zo eenvoudig. Zoals het antwoord op de vraag “hoe ontsnap ik uit een toxische relatie?” Neem afscheid. Ga weg. Kies voor jezelf. In de praktijk is het echter lang niet altijd zo eenvoudig. Veel vrouwen zitten vast in een toxische relatie. Uit angst, radeloosheid of schuld. Of omdat zij bang zijn om op eigen benen te staan. Wat moet ik als ik de relatie verbreek? Waar moet ik naartoe? Hoe moet ik verder?

Het zijn stuk voor stuk logische vragen. Vragen waar je misschien een antwoord op moet zoeken, maar ik kan je helpen om eerst de juiste vragen te stellen.

Is er echt sprake van een toxische relatie? Of is er iets anders aan de hand?

Als relatietherapeut kom ik in gesprek met veel verschillende vrouwen en veel verschillende relatieproblemen. De eerste vraag die ik altijd wil beantwoorden, is: is er echt sprake van een toxische relatie? Die vraag komt misschien een beetje pijnlijk over, maar is zeker niet bedoeld om aan jou te twijfelen. Het is alleen wel zo dat er heel veel andere oorzaken kunnen zijn die ervoor zorgen dat het lijkt alsof er sprake is van een toxische relatie. Of er is hier misschien wel sprake van, maar het blijkt niet onoplosbaar.

Dat je in een toxische relatie zit, betekent niet dat er geen sprake is van liefde. Het betekent ook niet automatisch dat je bij je partner weg wilt, of moet. Want ook in een dergelijke relatie kan er genoeg zijn om van te genieten. Daarom is het zaak om eerst echt tot de kern te komen. Wat maakt de relatie (volgens jou) toxisch? Wat zijn de problemen die er spelen, en wat is jouw rol hierin?

De keuze die je hebt

De keuze die je hebt, is vervolgens: stoppen of doorgaan. Blijkt tijdens onze sessies dat er toch dingen zijn om voor te vechten en dat problemen wellicht kunnen worden opgelost, dan is relatietherapie aan te raden. Misschien voor jou alleen, maar misschien voor jullie allebei. Ik sta voor jou/jullie klaar. 

De bovenstaande keuze maak je bewust, omdat je ervoor wilt gaan. Maar het kan zo zijn dat je in het proces tot een andere keuze komt. Omdat je vaststelt dat er ├ęcht sprake is van een toxische relatie en dat het beter is om afscheid te nemen. Wat doe je dan? Dan ga ik samen met jou een ander traject in.

Je bent misschien slachtoffer, maar neem niet de slachtofferrol aan

Het kan absoluut zo zijn dat jij slachtoffer bent in jouw toxische relatie. Het is heel belangrijk om niet in de slachtofferrol te blijven hangen. Je wilt verandering, Verandering is nodig. Dat betekent ook een verandering in je houding. Kies je voor jezelf, dan moet je beslissingen durven nemen. Dat is zeker niet eenvoudig, en daarom ben ik er voor je.

Stap voor stap werken wij toe naar meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Gaandeweg kom je er niet alleen achter wat niet wilt, maar ook wat je wel wilt. Ik reik je de handvatten aan om toe te groeien naar het punt waarop je dit ook echt kunt doen. Zo zul je op eigen benen kunnen staan en je geluk kunnen hervinden. Ervaar hoe het is om niet van een ander afhankelijk te zijn, maar om zelf de regie over je leven te voeren en te krijgen wat je verdient. 

Neem contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Wil jij wat doen aan jouw toxische relatie? Of je nu schade wilt herstellen met relatietherapie of eindelijk de knoop door wilt hakken om voor jezelf te gaan. Ik sta voor je klaar. Vul het onderstaande formulier en ik neem zo snel mogelijk contact met je op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.