Astrid

Is relatietherapie iets voor ons?

Wanneer je het gevoel hebt dat er “iets” niet helemaal goed zit in jullie relatie, gooi je er – als het goed is – natuurlijk niet direct het bijltje bij neer. Als je voelt dat de liefde er niet meer is en je ook niet meer het verlangen hebt om voor elkaar te vechten, dan houdt het waarschijnlijk op. Maar als je nog wél voelt dat je de problemen op wilt lossen en met elkaar door wilt, dan ga je ervoor. Maar hoe doe je dat? Praten, afspraken maken, nieuwe dingen proberen, oude gewoonten afleren, eerlijk zijn… Maar wat als je alles probeert en het maar niet wil lukken? Misschien begin je op dat punt te denken aan relatietherapie. Vraag jij je af: is relatietherapie iets voor ons? Lees dan zeker verder.

Waarom zou relatietherapie niet voor jullie zijn?

Sommige vormen van therapie kennen een wat lagere drempel dan andere. Dat heeft onder andere te maken met onze cultuur. “Hulp zoeken” wordt soms gezien als een zwakte. Dat is zo ontzettend onterecht! Erkennen dat je hulp kunt gebruiken en dit ook accepteren is juist een teken van kracht als je het mij vraagt. 

Wat doe je als je last hebt van je rug of een blessure? Dan ga je naar de fysiotherapeut. Waarom zou je als het niet lekker loopt in je relatie dan niet naar de relatietherapeut gaan? Gelukkig zie ik jaar na jaar dat het stigma rondom relatietherapie steeds meer wegvalt. Twijfel je nog en heb je nog geen antwoord op de vraag “is relatietherapie iets voor ons”? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Ben je van mening dat je relatie beter kan?
  • Merk je dat dit jou en/of jouw partner beïnvloedt?
  • Heb je geprobeerd om hier verandering in aan te brengen?
  • Heb je het gevoel dat het niet beter wordt of misschien zelfs erger wordt?
  • Sta je open om aan je relatie te werken met behulp van een specialist?

Luidt jouw antwoord op deze vragen “ja”, dan is relatietherapie absoluut iets voor jullie. Of in elk geval voor jou. Ik help zowel stellen als vrouwen alleen met het verbeteren van hun relatie.

Is relatietherapie iets voor ons? Zeker, en hier is waarom

Relatieproblemen kunnen zeer veel verschillende oorzaken hebben. Ik heb ze in de loop der tijd allemaal wel voorbij zien komen. Hoe verschillend de oorzaken ook zijn, de eerste stap naar een oplossing van jullie problemen is vrijwel altijd communicatie.

Gebrekkige communicatie staat vaak vooruitgang en verbetering in de weg. Jullie praten niet meer met elkaar, zijn niet eerlijk, begrijpen elkaar niet, praten langs elkaar heen of hebben andere belangen. Goede communicatie is niet de oplossing, maar wel dé manier om tot de juiste oplossing te komen.

Vind je de term “relatietherapeut” een beetje zwaar, dan kun je mij ook zien als een relatiecoach. Dat is eigenlijk wat ik voornamelijk doe in mijn sessies met jullie: coachen. Ik luister, hoor jullie en zorg ervoor dat jullie nader tot elkaar komen. Ik sta in het midden. Ik oordeel niet en kies geen partij. Ik heb geen mening en maar één doel: ervoor zorgen dat jullie samen de weg weer omhoog vinden. Het enige wat ik van jullie verwacht, is dat jullie open en eerlijk naar jullie zelf en elkaar toe zijn. Je zult zien dat als er nog sprake is van liefde, deze vrijwel altijd de problemen zal overwinnen.

Spannend? Probeer het gewoon eens

De enige manier om antwoord te krijgen op de vraag of relatietherapie iets voor jullie is, is door kennis te maken en het te proberen. Je zit nergens aan vast. Ik leer jullie graag kennen. Staat je partner er niet direct voor open? Dan kun je ook alleen komen. Ik werk met stellen, maar ook met vrouwen alleen. Kom je eerst alleen, dan kan je partner uiteraard in een later stadium aanschuiven. Komen jullie direct samen? Dat is helemaal mooi. Blijkt dat relatietherapie toch niet voor jullie is, dan hebben jullie het in elk geval geprobeerd. Maar ik durf je te beloven: al mijn cliënten komen binnen met de vraag: is relatietherapie iets voor ons? Zij gaan vervolgens naar buiten, volledig overtuigd dat dit zo is. Én met de ervaring dat het echt werkt. Je zult verbaasd zijn over wat een paar sessies al voor jullie kunnen betekenen.