
Psycholoog of relatietherapeut?
- On 9 september 2021
- By Astrid
- 0 Comments
Je hebt inmiddels door dat er iets niet goed zit in je relatie. Dat is een vervelende conclusie, maar wel eentje die perspectief en hoop biedt. Je hebt namelijk de keuze om te bepalen wat je gaat doen. Ben je bereid om ervoor te vechten? Dan is hulp van een professional een hele verstandige beslissing. Samen met een professional kun je namelijk barrières doorbreken en echt afrekenen met de problemen die al zo lang spelen. Waar een wil is, is een weg. Maar waar kies je voor: een psycholoog of relatietherapeut?
Psycholoog of relatietherapeut? Dit is mijn visie
Omdat ik zelf relatietherapeut ben, denk je misschien dat je mijn antwoord op de vraag psycholoog of relatietherapeut wel kunt raden. Maar zo eenvoudig is het niet. Ik wil altijd eerlijk zijn. Er zijn namelijk gevallen waarin een psycholoog de beste oplossing kan bieden, maar er zullen ook gevallen zijn waarin relatietherapie de grootste kans van slagen biedt.
Om te bepalen of een psycholoog of relatietherapeut voor jou (of jullie) het beste is, is het goed om te kijken naar de aard van de problemen. Want relatieproblemen kunnen zeer veel verschillende oorzaken hebben. Zijn de relatieproblemen het gevolg van een psychisch probleem, of bijvoorbeeld van het feit dat er problemen spelen die geen psychische oorzaak hebben?
De lijn van dit onderscheid is best dun. Want wanneer spreek je van een psychisch probleem en wanneer van een algemener probleem, of juist een zeer specifiek probleem dat eigenlijk alleen de relatie treft? Ik zal uit alledrie de categorieën een voorbeeld noemen.
Hebben jullie relatieproblemen omdat jij of je partner is vreemdgegaan, dan is dit vaak iets waar een relatietherapeut perfect bij kan helpen. Bijvoorbeeld wanneer dit voorkomt uit het feit dat jij of je partner zich niet meer geliefd voelt. Zijn er problemen omdat je bijvoorbeeld een ernstige sociale angst hebt en jullie daardoor niet meer dingen samen kunnen doen en uit elkaar groeien, dan is dat een “perfect” geval voor een psycholoog. Zie je het verschil?
Dan is er nog een derde categorie. Neem iemand die bijvoorbeeld zó onzeker is dat de relatie hier ernstig onder lijdt. Psycholoog of relatietherapeut? Tja, lastig. Ik denk dat een psycholoog je hier heel goed bij zou kunnen helpen, maar ik ook. Veel hangt af van de diepere oorzaak, maar ook van waar jij je prettig bij voelt.
Verschil in aanpak tussen psycholoog of relatietherapeut
Om te bepalen of een psycholoog of relatietherapeut beter is, kun je ook kijken naar welke methodiek bij je past. Natuurlijk praat je ook met een psycholoog veelvuldig over je gevoel. De aanpak van een psycholoog gaat vaak via bepaalde methodes en is meestal gericht op aanpak van trauma’s uit het verleden en het stellen van diagnoses.
Ik hanteer een andere aanpak. Bij mij hoeft er geen diagnose te zijn: ik kijk naar jouw/jullie gevoel. Samen omarmen wij het ongemak. Ik observeer, zonder labels, maar met het doel om jullie nader tot elkaar te brengen. De basis ligt in het hier en nu: de problemen die er zijn (geweest) die tot dit punt hebben geleid, zijn nu eenmaal een feit: wat gaan wij doen om die problemen weg te nemen en ervoor te zorgen dat deze in de toekomst niet weer een rol gaan spelen?
Mijn methode is minder afkomstig “uit het boekje”, maar volledig gericht op de persoon. Maatwerk op basis van gevoel, verbinding en het samen aankunnen van de toekomst. Uiteindelijk is een psycholoog geen relatietherapeut en vice versa. Ik kan dus zeker niet claimen dat ik alles weet over de psyche van de mens, maar wél over hoe ik mensen in een relatie nader tot elkaar breng en werk aan oplossingen.
Maak kennis met mij
Ik sta voor je klaar om je te helpen met je relatieproblemen. Of je nu in je eentje hulp zoekt, of samen met je partner. Neem contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kan je dan meer vertellen over mijn aanpak in combinatie met jouw/jullie concrete uitdagingen én je voelt direct of er sprake is van een klik.