Vrouw met verlatingsangst durft man niet los te laten

Ik ben ongelukkig maar heb verlatingsangst

Op een gegeven moment kun je ongelukkig worden in je relatie. Je hoopt natuurlijk dat dit bij jou nooit gebeurt. Je gaat er misschien zelfs van uit dat dit bij jou nooit gebeurt. Maar het kan iedereen overkomen. Vanaf dat moment zijn er een paar dingen mogelijk. Je kunt met succes werken aan jezelf en/of aan de relatie. Het kan ook mislukken, waarna je conclusie luidt dat het voor het geluk van jullie beiden beter is om uit elkaar te gaan. Maar zo eenvoudig is het niet altijd. Want verlatingsangst in een ongelukkige relatie is een veel voorkomend en lastig probleem.

“Ik kan beter vasthouden aan iets dat niet werkt, dan loslaten en de pijn onder ogen komen.” Dit is hoe veel mensen met verlatingsangst in een ongelukkige relatie denken. Als relatietherapeut kom ik dit vaak tegen. Dat is voor mij elke keer een uitdaging. Want hoe ga je hiermee om? Als relatietherapeut is het namelijk niet mijn plaats om voor cliënten te bepalen wat zij moeten doen. Aan de andere kant word je ook ingeschakeld door iemand die ongelukkig is. Ik heb dus de verplichting om cliënten te helpen hun geluk terug te vinden.

Wanneer het gaat om relatietherapie met stellen, is dat vaak in bepaalde opzichten wat eenvoudiger. Je werkt namelijk met een stel dat gezamenlijk heeft besloten om in therapie te gaan. Het verhaal wordt van twee kanten behandeld en beiden werken aan het verbeteren van de relatie. Maar hoe zit dat met alleen een vrouw die ongelukkig is in haar relatie? Een vrouw die diep in haar hart weet dat het voorbij is en dat het beter is om een punt achter de relatie te zetten. Maar die dit niet durft te doen door haar verlatingsangst.

Wat doet verlatingsangst in een relatie?

Verlatingsangst komt eigenlijk alleen maar voor wanneer je ongelukkig bent in je relatie. Het is namelijk niet hetzelfde als de angst dat je partner jou gaat verlaten. Het is de angst die jij voelt om op eigen benen te staan. De angst voor het onbekende en wat er zal gebeuren als je de knoop doorhakt.

Verlatingsangst heeft een behoorlijke impact op je relatie. Het is vaak ook niet fair voor de ander. Wil jij eigenlijk de relatie beëindigen, maar durf je dit niet, dan krijgt je partner nooit de echte jij, de vrouw die liefde en passie in de relatie kan stoppen. Je wil die relatie immers helemaal niet meer, maar blijft toch maar doorgaan. Omdat het alternatief te eng is.

Verlatingsangst maakt een relatie nooit beter. Wat je vaak ziet, is dat je namelijk heel tegenstrijdige dingen gaat doen. Diep in je hart weet je dat je weg zou willen, maar omdat je verlatingsangst hebt, ga jij je juist vastbijten in een relatie die niet meer werkt. Je kunt je partner gaan claimen, je vast gaan houden aan dingen om maar geen leegte te voelen. De sfeer wordt er meestal niet beter op. Je gaat verwijten maken, de ander de schuld geven van dingen, maar op het zelfde moment is dat een grote smeekbede om aandacht en zekerheid. Er ontstaat een push and pull effect. Je trekt aan je partner omdat je niet zonder durft, maar tegelijkertijd stoot je jouw partner af omdat je eigenlijk helemaal geen relatie meer wilt.

Wanneer je ongelukkig bent in je relatie maar door je verlatingsangst geen stappen neemt, is je relatie uiteindelijk vaak gedoemd te mislukken. Is dat eerlijk? Nee. Niet voor jou en niet voor je partner. Wil je echt nog jaren verder met een relatie waar je helemaal niet meer in wilt zitten? Het is tijd voor verandering. Ik kan jou als relatietherapeut hierbij helpen. Het gaat niet om wat ik vind. Het is dan ook niet mijn taak om jou te vertellen wat je moet doen. Wat ik doe, is jou inzicht geven in je gedrag en gevoelens. Zodat je uiteindelijk helemaal zelf een keuze kunt maken. De keuze die voor jou het beste is, zónder dat ik aanstuur.

Wat ik als relatietherapeut kan betekenen?

Ik kan je helpen om jouw verlatingsangst te begrijpen. Te leren begrijpen waarom je dit hebt, waar het vandaan komt en waar je bang voor bent. Ik heb het in mijn blogs vaak over niet oordelen. Ook tijdens relatietherapie bij verlatingsangst houd ik vast aan deze overtuiging. Ik oordeel niet. Niet over je relatie en niet over je verlatingsangst. Jij moet een keuze maken; ik zorg er alleen voor dat je in staat bent om een weloverwogen keuze te maken.

Wanneer je over je verlatingsangst heen bent, betekent dit niet automatisch dat er een punt achter je relatie komt. Ik heb meerdere vrouwen geholpen die ineens weer op een nieuwe manier naar hun relatie konden kijken. Die ervoor wilden knokken en die uiteindelijk weer gelukkig zijn geworden. Misschien ligt dit voor jou ook in het verschiet. Maar misschien kom je er juist achter dat je écht ongelukkig bent en afscheid van elkaar nemen de enige juiste beslissing is. In dat geval heb je na jouw traject met mij het zelfvertrouwen om die keuze te nemen. Nogmaals: het is jou keuze, en van jou alleen. Ik kan je begeleiden in de weg naar deze keuze toe.

Wil je van je verlatingsangst af komen?

Wil je van je verlatingsangst af komen? Neem dan contact met mij op voor een kennismakingsgesprek.