Vrouwen bieden elkaar een luisterend oor

Een luisterend oor voordat coaching start

Een luisterend oor: je gunt het iedereen. Jezelf natuurlijk in de eerste plaats. Iemand die luistert naar je problemen, waarbij je jouw ei kwijt kunt. Lang niet iedereen heeft zo iemand. Want luisteren, écht luisteren, is haast een vak apart. Alleen luisteren, betekent echt horen en niet oordelen. Veel te vaak koppelen mensen luisteren aan oordelen, handelen of een mening geven. Maar soms heb je in de eerste plaats behoefte aan iemand die gewoon naar je luistert. Daarvoor kun je bij mij terecht.

Goed luisteren is een skill

Wat ik in mijn opleidingen en middels mijn ervaring geleerd heb, is dat goed luisteren echt een skill is. Denk maar eens aan een situatie waarin je hebt geluisterd naar een vriendin of familielid. Je deed je best om goed te luisteren, maar tegelijkertijd moest jij je waarschijnlijk inhouden om niet direct te reageren of om je mening of advies te geven.

Is het bovenstaande herkenbaar? Dat is heel logisch. Het zit niet echt in mensen om écht goed te luisteren. De woorden van iemand in je opnemen zonder dat je hier meteen mee aan de slag gaat, is moeilijk. Maar je hebt wel behoefte aan iemand die jou dit kan bieden. Iemand die “gewoon” luistert naar jouw verhaal. Dat is wat ik je bied.

Waarom eerst alleen een luisterend oor?

Mensen die ik over mijn aanpak vertel, stellen vaak de vraag: “Astrid, waarom bied je eerst alleen een luisterend oor? Je bent toch vrouwencoach, je moet jouw cliënten toch coachen?” Dat is helemaal waar. Ook jij hebt waarschijnlijk behoefte aan coaching. Omdat je met problemen zit die je in je eentje niet kunt overwinnen. Maar mijn visie is dat je als coach helemaal niet meteen moet beginnen met coachen.

Coaching draait voor een groot deel om vertrouwen. Dat vertrouwen moet je eerst ervaren en echt kunnen voelen. Daarom ben ik van mening dat je altijd eerst je verhaal kwijt moet kunnen. Bij mij kun je praten. Ongeremd en zonder gêne. Ik luister naar wat je zegt, zonder te oordelen. Je zult merken dat alleen al het feit dat je in een veilige omgeving je verhaal kunt doen, ontzettend veel helpt. Vertellen zonder dat jij je hoeft te schamen en zonder dat de ander direct een mening vormt of vragen terug gaat stellen.

Wat ik je mee wil geven, is dit: je hoeft mij niet te overtuigen. Het is niet belangrijk wat ik van dingen vind. Waar het om gaat, is dat ik jou kan helpen. Dat begint met het bieden van een luisterend oor.

Hoe gaan we verder?

Dat luisterend oor zal er natuurlijk altijd blijven. Is er een klik en gaan wij samen aan de slag, dan zal ik je ook in de volgende sessies natuurlijk een luisterend oor blijven bieden. Het belangrijkste is dat je dan je hele verhaal al hebt kunnen doen. Dat zorgt ervoor dat je klaar bent om stappen te maken. Want alleen als de waarheid ongeremd op tafel hebt kunnen gooien, ben je vaak klaar om door te pakken en echt met coaching aan de slag te gaan. 

Ook in mijn coaching geldt: ik oordeel niet. Natuurlijk is het mijn taak om je aan het denken te zetten en om je de middelen aan te reiken om te groeien en je problemen te overwinnen. Maar dat doe ik door je echt te horen, zonder oordeel, en je adviezen te geven en methodes te leren die je écht gaan helpen.

Kom eens een keer je verhaal doen

Heb jij behoefte aan een luisterend oor? Wil je gewoon eens een keer ongeremd je verhaal kunnen doen? Neem dan contact met mij op en we plannen een afspraak in.