Deze 5 lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn van teveel stress
Heb jij last van spanningshoofdpijn aan het einde van de dag? Of pijn in de schouders en rug zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak? Voel jij je regelmatig vermoeid, slaap je slecht of heb je last van maag en darm klachten?
Dit zou er zomaar op kunnen wijzen dat je teveel stress hebt! Ons lijf is een fantastisch instrument. Het zorgt ervoor dat we kunnen bewegen, leven en communiceren. Maar wat we nog weleens willen vergeten is dat het ook een uitstekend waarschuwingsmechanisme is. Vaak weet ons lijf al veel eerder dat er iets mis is dan wijzelf. Veel lichamelijk klachten die geen aanwijsbare reden hebben worden veroorzaakt door stress.
In deze blog deel ik 5 lichamelijke klachten die het gevolg kunnen zijn van teveel stress.
1. Hoofdpijn
Een van de meest bekende stress klachten is hoofdpijn, vaak ook wel aangeduid als spanningshoofdpijn. Deze komt hoofdpijn komt vaak door spierspanningen die in je rug en schouderpartij plaatsvinden. Het voelt een beetje alsof je een strakke band om je hoofd hebt zitten: een doffe drukkende pijn.
2. Maag en darmklachten
Door een teveel aan stresshormonen kunnen je maag en darmen van slag raken. Je spijsvertering functioneert dan op een lager pitje. Je lichaam pompt meer bloed naar je spieren waar het veel energie nodig heeft. Hierdoor kun je een spanning op je maag voelen, misselijk zijn en kan je eetlust verdwijnen.
3. Nek, schouder en rugklachten
Stress zorgt voor een verhoogde spanning in je lichaam, wat tot uiting komt in een hoge spierspanning. Door de spanning die je ervaart span je ongemerkt je nek- schouder en rugspieren aan. Het voelt alsof je spieren constant ‘aan’ staan. Je spieren gaan langzaam verzuren en worden steeds pijnlijker.
4. Hartkloppingen
Wanneer je in een stressvolle situatie zit klopt je hart sneller om je spieren van zuurstofrijk bloed te voorzien. Daardoor stijgt de hartslag. Het gevolg kan zijn dat je zelfs last krijgt van hartkloppingen. Door de hartkloppingen kun je last krijgen van angst- en paniekaanvallen. Dit gevoel van paniek kan weer leiden tot overmatig zweten, het gevoel flauw te vallen en een versnelde ademhaling.
5. Slapeloosheid
Stresshormonen maken je rusteloos, laten je piekeren en zorgen ervoor dat je moeilijk in slaap komt. Je lichaam krijgt daardoor niet de rust die het nodig heeft. Je slaapproblemen kunnen op zijn beurt weer leiden tot (over)vermoeidheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid.
Herken jij je in de hierboven genoemde stress klachten? En weet je dat er zaken in je leven spelen die zorgen voor deze spanningen? Krijg weer grip op je leven en kom in actie! Boek en gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij, dan kijken we samen hoe ik jou hierbij kan helpen.
Liefs,
Astrid