
Ik heb last van een cultuurverschil
- On 16 juli 2021
- By Astrid
- 0 Comments
We leven in een land waarin zeer veel verschillende culturen samengaan. Dat is prachtig. Maar we moeten niet onze ogen sluiten voor het feit dat deze verschillen wel voor problemen kunnen zorgen. Al vroeg in mijn carrière als coach voor vrouwen, besloot ik om mij te specialiseren als multiculturele coach. Zelf heb ik ook een niet-Nederlandse achtergrond en ben ik opgevoed met de normen en waarden van een andere cultuur dan de Nederlandse. In mijn opleidingstraject en eerste maanden als coach kwam ik erachter dat zeer veel vrouwen worstelen met een cultuurverschil. Heb jij last van een cultuurverschil? Ik kan je helpen. Met kennis, en met ervaring.
Last hebben van een cultuurverschil: wat houdt dit in?
Wat betekent het nu precies om last te hebben van een cultuurverschil? Dat is voor iedereen anders. Je ervaart het op het moment dat jouw culturele waarden wringen met die van anderen. Als multiculturele coach weet ik hoe dit werkt. Het is voor mensen die zijn geboren en getogen in de Nederlandse cultuur met Nederlandse normen en waarden iets om lastig voor te stellen. Vrouwen met een andere culturele achtergrond hebben vaak twee rollen. Zijn haast twee verschillende personen. Je bent je Nederlandse ik en je niet-Nederlandse ik. En dat conflicteert soms.
Ik heb zelf ook al mijn hele leven te maken met cultuurverschillen. Ik voel mij op en top Nederlands, maar kan tegelijkertijd mijn afkomst ook niet verloochenen. Dat wil ik ook helemaal niet, want die is wat mij deels maakt tot wie ik ben. Maar vrouwen die worstelen met een cultuurverschil begrijp ik als geen ander. Je kunt hier op veel verschillende gebieden last van hebben.
Vaak is de familie een gebied waar problemen ontstaan zodra verschillende culturen samenkomen. Vooral vrouwen die als eerste generatie hier zijn opgegroeid, zullen dit herkennen. Je bent opgegroeid in de Nederlandse maatschappij, maar hebt tegelijkertijd je wortels ook in een andere cultuur. Een cultuur waarin bijvoorbeeld je ouders zijn opgegroeid. Daarom kunnen er botsingen ontstaan. Op het gebied van werk, relaties of religie bijvoorbeeld. Je wilt je familie niet teleurstellen of kwetsen, maar tegelijkertijd voel je dat je een andere kijk op het leven hebt dan zij. Hoe ga je hiermee om?
Het gevoel dat je niet jezelf kunt zijn
Cultuurverschillen en de bijkomende problemen kunnen ervoor zorgen dat je niet jezelf kunt zijn. Terwijl jezelf kunnen zijn essentieel is om gelukkig te zijn. Je verdient het om jezelf te kunnen zijn en om gelukkig te zijn.
Als multiculturele coach kan ik je helpen om je eigen ik te vinden, zonder de mensen om je heen te kwetsen. Want verschillen hoeven niet erg te zijn. Ze zijn ook niet altijd onoverbrugbaar. Je cultuur definieert voor een gedeelte wie je bent, maar niet helemaal. Wie je bent, overstijgt op veel vlakken de persoon die je volgens je cultuur moet zijn. Omdat ik zelf weet hoe het is om hiermee te worstelen en omdat ik een ervaren vrouwencoach ben, kan ik je helpen. Ik kan mij inleven in de zienswijzen van beide culturen en je helpen om je op je plek te voelen en de verschillen een goede plek te geven.
Hoe mijn coaching je kan helpen omgaan met cultuurverschillen
Ik coach vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond. Maar ook Nederlandse vrouwen die hun draai willen vinden in een andere cultuur zijn van harte welkom. Bijvoorbeeld Nederlandse vrouwen die een relatie hebben met een niet-Nederlandse partner met een sterk verschillende culturele achtergrond.
Wat de verschillen ook zijn: met mijn coaching leer je om verschillen te accepteren, verbinding te zoeken en om te gaan met de gebieden waarop verschillen onoverkomelijk zijn.
Neem contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik leer je graag kennen om te horen waar je tegenaan loopt. Vervolgens kan ik je uitleggen hoe mijn coaching jou kan helpen om cultuurverschillen niet langer een belemmering te laten zijn.