Faalangst

Astrid

Faalangst

Faalangst kan ongewild een enorme stempel op je leven drukken. Het is een angst die je ervan weerhoudt om te zijn wie je bent en te doen wat je wilt doen. Je wilt het namelijk wel, maar je kunt het niet (denk je). Bij alles wat je onderneemt of zou willen doen, hoor je die nare stem: “Het lukt niet.” “Ik kan dit niet.” “Ik ben niet goed genoeg.” Natuurlijk wil jij je niet zo voelen. Faalangst is echter niet iets waar je voor kiest. Als je ermee te maken hebt, wil je niets liever dan er vanaf komen. Dat kan. Ik ben gespecialiseerd in het verhelpen van faalangst. Specifiek bij vrouwen, want faalangst bij vrouwen heeft vaak hele andere redenen dan bij mannen. Als vrouw weet ik hoe jij je voelt en wat er door je heen gaat.

Faalangst zorgt voor ontzettend veel beperkingen

Faalangst is iets dat vaak een impact heeft op je hele leven. Het is namelijk bijna nooit iets dat zich maar op één gebied openbaart. Natuurlijk zullen er gebieden zijn waarop jij hier het meest mee geconfronteerd wordt, zoals op het werk. De kans is echter groot dat jij er op veel meer gebieden (dagelijks) last van hebt. De angst om te falen kan zich namelijk op zoveel verschillende manieren openbaren. Het komt er op neer dat je het niet aandurft om initiatief te nemen, geen nieuwe dingen durft te proberen en uitdagingen al snel als onmogelijkheden ziet. En als je dan eindelijk de moed hebt verzameld om over die drempel heen te stappen, prent jij jezelf voortdurend in dat het je toch niet gaat lukken. Door zo te denken (wat je natuurlijk niet vrijwillig doet) kom je al snel in een self fulfilling prophecy terecht. Het gaat fout (door je onzekerheid) en dat versterkt alleen maar die nare gedachte: zie je wel, ik kan het niet. 

Wat veroorzaakt je faalangst?

Om je faalangst te kunnen overwinnen, is het noodzakelijk om eerst uit te vinden waar deze vandaan komt. Er is namelijk een reden waarom je denkt iets niet te kunnen of ergens niet goed genoeg voor te zijn. Ik help je in je zoektocht naar antwoorden. Die zoektocht is vaak ingewikkeld. Faalangst bij vrouwen is vaak een diepgeworteld probleem. Sommige vrouwen hebben er al hun hele leven last van en bij andere vrouwen ontstaat het pas op latere leeftijd. Er ligt echter altijd iets aan ten grondslag. Faalangst komt voort uit een gebrek aan zelfvertrouwen en soms ook een gebrek aan eigenwaarde. Hoe komt dit? Een traumatische gebeurtenis kan hieraan ten grondslag liggen, maar het kan ook te maken hebben met een moeilijke jeugd. Er zijn zoveel mogelijke oorzaken: samen vinden wij ze.

Hoe mijn coaching je helpt

Als coach bij faalangst is het mijn taak en missie om jou van je faalangst af te helpen. Dat doen wij samen. Dat betekent dat wij intensief samenwerken en elkaar moeten vertrouwen. Juist bij faalangst is het cruciaal om je veilig en comfortabel te voelen. Mijn manier van coachen zorgt daarvoor. Geen harde methode of kille statistieken en cijfers: je vertrouwen terugwinnen en je faalangst verslaan doe je met behulp van gevoel en emotie. Ik ben je vertrouwenspersoon en werk stap voor stap samen met jou toe naar verbetering . Ik vind het belangrijk dat jij je veilig voelt en daarom coach ik geduldig en intuïtief. We zullen diepgaande gesprekken voeren en deuren openen die in je eentje moeilijk te openen zijn. 

De beste remedie tegen faalangst is succes: ervaren dat je het wél kunt. Naar dat punt werken we samen stapsgewijs toe. Op je eigen tempo. Gaandeweg zul je meer en meer het gevoel krijgen dat je jouw uitdagingen aan kunt en voor je het weet, bewijs je dit ook naar jezelf toe. Ik help je jouw kracht te vinden: die zit echt in je. Laten we samen de juiste stappen zetten. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Een terugval kan erbij horen: dat begrijp ik als geen ander. Ook dan ben ik er voor je.

Vraag een kennismakingsgesprek aan

Wil je eindelijk van die faalangst afkomen die je al zo lang belemmert? Neem dan direct contact met mij op. Ik maak graag een afspraak voor een kennismakingsgesprek met je. Dat gesprek is geheel vrijblijvend: je zit nergens aan vast. Ik leer je graag kennen en neem de tijd om je vragen te beantwoorden. We kunnen afspraken in mijn praktijk, bellen of videobellen. Vul het onderstaande formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Gratis kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek van 30 minuten is geheel gratis!