Is coaching voor vrouwen anders dan voor mannen?

Is coaching voor vrouwen anders van voor mannen? Er bestaan heel wat stereotypen, aannames en vooroordelen wanneer het aankomt op het verschil tussen vrouwen en mannen. Sommige hiervan zijn pure onzin, of nooit aangetoond. Maar niet álles wat gezegd wordt, is niet waar. Sommige vooroordelen en aannames kloppen wel degelijk. Dat zie ik ook als vrouwencoach duidelijk terug. Omdat vrouwen en mannen verschillen, is ook coaching voor vrouwen anders dan voor mannen.

Hoe verschillen vrouwen en mannen van elkaar?

Hoe verschillen vrouwen en mannen dan van elkaar? Natuurlijk kun je dit niet zeggen voor iedere vrouw en iedere man. Want net zoals vrouwen en mannen over het algemeen van elkaar verschillen, is ook ieder individu anders. Niet elke vrouw is hetzelfde en niet elke man is hetzelfde.

Toch zie je over het algemeen bepaalde verschillen terugkomen. Dat zie ik ook heel erg wanneer ik met vrouwen én mannen werk. Bijvoorbeeld wanneer ik word ingeschakeld als relatietherapeut.

Twee verschillen die ik bijna altijd tegenkom, zijn:

Emotie

Vrouwen praten met hun gevoel, mannen praten rationeel. Zie je dat ik hier bewust de term “praten” gebruik? Veel mensen zeggen dat vrouwen emotioneler zijn dan mannen. Dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Er is vooral een belangrijk verschil in hoe vrouwen en mannen hun emoties uiten. Vrouwen schieten over het algemeen wat meer in de emotie wanneer zij praten, terwijl mannen over het algemeen hun verhaal iets zakelijker en rationeler doen. Dat betekent echter niet automatisch dat zij van binnen niets voelen.

Van je af praten, versus opkroppen 

De manier waarop mannen en vrouwen communiceren, verschilt in veel gevallen behoorlijk van elkaar. De meeste vrouwen hebben de behoefte én neiging om problemen van zich af te praten. Bij mij in mijn coaching voor vrouwen, maar ook in het dagelijks leven. Even je hart luchten bij je beste vriendin, of stoom afblazen bij je partner. 

Voor mannen geldt vaak dat zij hun emotie opkroppen. Zij praten vaak liever niet over dingen die zij in hun ogen als zwakte zien. Of ze willen anderen niet opzadelen met hun problemen.

Nogmaals: het is echt niet zo dat iedere vrouw en iedere man in dit plaatje passen. Maar met jarenlange ervaring als coach, kan ik wel beamen dat dit vaak klopt.

Hoe maakt dit coaching voor vrouwen anders?

Het feit dat vrouwen en mannen anders met emoties omgaan maakt ook dat coaching voor vrouwen er anders aan toe gaat dan coaching voor mannen. Daarom heb ik besloten mij te specialiseren op het gebied van vrouwencoaching. 

Coaching draait voor een heel groot gedeelte om emotie. Je emoties moeten worden aangesproken, gehoord en vaak worden veranderd. We moeten met je emoties aan de slag. Wat ik doe, is goed luisteren naar je emoties, naar wat je écht voelt. Vervolgens gebruiken wij dit om jou de goede richting op te zetten en verandering te bewerkstelligen.

Als gespecialiseerde coach voor vrouwen, weet ik hoe ik jou moet benaderen. Ik weet niet alleen hoe ik moet luisteren, maar ook hoe ik je echt moet hóren. Zodat we werk kunnen maken van de dingen die je zegt en de dingen die je niét zegt.

Vrouwen onder elkaar werkt soms net wat makkelijker

Ik kan mij voorstellen dat je het als vrouw prettig vindt om je verhaal te doen bij een andere vrouw. Dit werkt soms net wat makkelijker. Het is net wat eenvoudiger voor jou om je dekking te laten zakken en je echte gezicht en gevoelens te tonen.

Vergeet niet: naast coach ben ik ook moeder, echtgenote, dochter en vriendin. Ik begrijp jouw emoties. Niet alleen als coach, maar ook als vrouw. Je hoéft niet alles uit te leggen. Ik begrijp je. Niet alleen je woorden, maar ook een blik, gebaar of zucht.

Maak kennis met mij

Heb jij behoefte aan een coach? Waar je ook tegenaan loopt: ik kan je helpen. Neem contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Vul het onderstaande formulier in en je hoort zo snel mogelijk van mij.