Authenticiteit en autonomie

Astrid

Authenticiteit en autonomie

Als coach gespecialiseerd in het coachen van vrouwen, zie ik natuurlijk veel verschillende soorten problemen en uitdagingen. Een gebrek aan authenticiteit en/of autonomie komt vaak voor. Eén van de belangrijkste eigenschappen van een coach vind ik het vermogen om tot de kern te komen. Om iemand te zien zoals zij echt is. Er zijn tal van problemen en bijna net zo veel methoden om deze problemen aan te pakken en op te lossen. Maar waar het echt om gaat, is dat je niet het probleem aanpakt, maar de oorzaak.

Ik coach intuïtief. Intuïtieve coaching wil uiteraard niet zeggen dat ik alleen maar gebruikmaak van mijn intuïtie. Natuurlijk beschik ik over een gedegen opleiding, maak ik gebruik van beproefde methoden en heb ik kennis paraat. Ik ben altijd echter zeer geïnteresseerd in het “waarom” achter de problemen en in de vrouw die ik tegenover mij heb zitten. Ik help vrouwen bij zeer veel verschillende problemen, variërend van relatieproblemen tot stress, strubbelingen op het werk of faalangst. Dat is echter maar een deel van het verhaal. Ik kijk namelijk altijd verder: wat heeft die problemen veroorzaakt? In heel veel gevallen zie je dan duidelijk dat er bij veel vrouwen sprake is van twee onderliggende problemen: authenticiteit en autonomie. Of beter gezegd: een probleem hiermee.

Waarom zijn authenticiteit en autonomie zo belangrijk?

Of je op een bepaald gebied problemen ervaart, heeft grotendeels te maken met hoe jij functioneert. Zit jij lekker in je vel en leef jij je leven zoals je dat wilt, dan kun je heel wat aan. Maar wat nu als hier geen sprake van is? De reden dat ik authenticiteit en autonomie zo belangrijk vind, is omdat een gebrek hieraan kan leiden tot het ontstaan van andere problemen. Veel coaching is erop gericht om de problemen die hierdoor ontstaan op te lossen, maar dat neemt de achterliggende oorzaak niet weg en dus kunnen er opnieuw problemen ontstaan.

Authenticiteit

Authenticiteit betekent dat jij je leven zo veel mogelijk leeft in lijn met wie je bent. Je ervaart dat je kunt zijn wie je werkelijk bent en voelt hierin geen weerstand. Natuurlijk moeten wij ons allemaal wel eens aanpassen of dingen doen die wij liever niet willen, maar over het algemeen geldt dat jij je niet anders voor hoeft te doen dan dat je bent.

In de praktijk blijkt dat heel veel vrouwen worstelen met die authenticiteit. Hoe komt dat toch? Dit kan veel redenen hebben. Misschien heeft het te maken met cultuurverschillen waar je mee worstelt, of heb je last van een bepaald verwachtingspatroon van je familie. Misschien past je levensstijl of je werk wel helemaal niet bij wie jij bent. Je leven is dan niet authentiek. Authenticiteit is belangrijk om jezelf helemaal te ontplooien en echt gelukkig te zijn. Samen gaan wij op zoek naar die authenticiteit.

Autonomie

Een tweede onderliggend probleem dat ik vaak tegenkom, is autonomie. Of beter gezegd: een gebrek hieraan. Wanneer je niet autonoom bent, betekent dit dat jij je leven te veel laat leiden door anderen. Je bent onvoldoende in staat om je eigen beslissingen te nemen of zelfstandig te functioneren. Natuurlijk zorgt dat voor problemen. Het kan zorgen voor stress of faalangst,  je kunt jezelf kwijtraken en ongelukkig worden.

Autonomie is ontzettend belangrijk. Je verdient het om je leven naar eigen inzicht in te kunnen vullen en je geluk mag nooit afhankelijk zijn van anderen. Natuurlijk heb je anderen nodig om je gelukkig te voelen: denk aan je partner, gezin en vrienden. Maar het is en blijft jouw leven.

Ik kan je helpen

Met behulp van mijn coaching vind je jouw authenticiteit en autonomie terug. Wat maakt je echt gelukkig? Hoe wil je jouw leven invullen? Wat is echt belangrijk voor jou en hoe word je weer de dirigent van je eigen leven? Op deze vragen en meer gaan wij samen het antwoord vinden.

Neem via het onderstaande formulier contact met mij op. Ik plan graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met je in. 

Gratis kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek van 30 minuten is geheel gratis!