Het brein

Wat als je altijd druk in je hoofd bent?

Je bent ongetwijfeld bekend met dat overweldigende gevoel dat het allemaal even te veel wordt. Dat je niet weet waar je moet beginnen en dat er duizend en één dingen te doen zijn. Iedereen heeft die momenten wel eens ervaren. Ik ook. Maar wat als je altijd druk in je hoofd bent? Dat is vervelend en ongezond. Want vaak of altijd druk in je hoofd zijn, duidt op – en zorgt voor – stress. 

Wanneer je druk in je hoofd bent, betekent dit dat er te veel in je omgaat. Je vraagt teveel van jezelf, of je hebt het overzicht niet. Druk in je hoofd zijn, is iets anders dan het (te) druk hebben. De chaos in je hoofd is van de buitenkant niet zichtbaar. Je kunt er ook last van hebben wanneer je leven ogenschijnlijk rustig en overzichtelijk is. Veel vrouwen hebben hier mee te kampen van en dat zorgt voor onbegrip. “Waar heeft zij het zo druk mee?” “Alles gaat toch goed?” De buitenwereld stelt je waarschijnlijk allerlei vragen. Vragen die jij niet altijd kunt beantwoorden. 

Te druk in je hoofd zijn is niet iets om je voor te schamen. Het kan iedereen overkomen. Je kunt er gelukkig ook vanaf komen. Als stresscoach speciaal voor vrouwen help ik je hierbij. Lees verder om te ontdekken hoe.

Wat betekent het om druk in je hoofd te zijn?

Wanneer je te druk in je hoofd bent, betekent dit dat er simpelweg te veel capaciteit wordt gevraagd. Zie het als een computer waarvan het geheugen overbelast is. Je zit vol met gedachten die je niet goed kunt ordenen. Het gevolg is chaos. Maar ook dat er geen of onvoldoende ruimte overblijft voor positiviteit en ontspanning. Je bent altijd maar bezig, bezig, bezig en er komt geen einde aan of je krijgt dingen niet af. Elke tegenslag is er een te veel en bij elke nieuwe to do vraag jij je af hoe je dit in hemelsnaam weer gaat aanpakken.

Ik schreef net al dat druk in je hoofd zijn niet hetzelfde is als druk zijn. Ook wanneer je niets te doen hebt, kun je te druk in je hoofd zijn. Juist op die momenten komen de stemmen in je hoofd opzetten. Het gevolg kan zijn dat je gewoon helemaal niets meer gedaan krijgt. Je zit te vol. Je blokkeert.

Wat kun je hiertegen doen?

Al die drukte en die warrige gedachten moeten je hoofd uit. Maar hoe? Voordat ik je vertel hoe ik je als coach hierbij kan helpen, geef ik je graag wat tips over hoe jij zelf wellicht kunt zorgen voor verbetering.

Fysieke inspanning is een uitstekende manier om je hoofd leeg te maken. Ga lekker sporten, een stuk fietsen of wandelen. Je bent dan actief met je gedachten bezig, maar dat hoeft niet. Er is juist ook ruimte om aan andere dingen te denken, of om even helemaal nergens aan te denken. Dankzij fysieke inspanning maakt je lichaam hormonen aan die helpen om stress te bestrijden.

Mindfulness kan ook helpen. Met mindfulness neem je bewust even de tijd om je te richten op je gedachten. Pak hiervoor tien minuten a een kwartiertje. Doe dit een paar keer per dag als je dat fijn vindt. Met mindfulness concentreer jij je op je lichaam. Wat voel je? Wat ervaar je? Ondertussen mogen je gedachten er allemaal zijn. Probeer deze niet te sturen of te blokkeren, maar laat gewoon voorbij komen wat voorbij komt.

Als je altijd druk in je hoofd bent, is het goed om je gedachten te ordenen en structuur aan te brengen. Laat het niet allemaal in je hoofd zitten, maar doe er iets mee. Maak lijstjes voor jezelf en schrijf je gedachten van je af. Een takenlijst en/of een dagboek bijhouden kan helpen om je hoofd leeg te krijgen. Zo komt er meer ruimte voor creativiteit en positiviteit.

Hulp van een coach

Het bovenstaande klinkt allemaal heel logisch en dat is het ook. Maar dat maakt het nog niet eenvoudig. Het kan zo zijn dat je ondanks je pogingen toch te druk in je hoofd blijft. Blijf jij hier tegenaan lopen? Neem dan contact met mij op. Ik kan je helpen door gerichte coaching waarmee we samen jouw problemen aanpakken en ervoor zorgen dat die drukte in je hoofd verdwijnt. Neem via het onderstaande formulier contact met mij op. Dat is geheel vrijblijvend. In een kennismakingsgesprek kunnen wij het hebben over je problemen en kan ik je uitleggen hoe mijn werkwijze je kan helpen.